vietnam-cambodja.reismee.nl

dag 12 My lai - Qhui Nhon

Vandaag, een verslag zonder foto's.

We zijn vandaag onderweg naar de overnachtingsplaats gestopt in My Lai, een van de vele zwarte pagina's van vietnam. In my lai is op 16 maart 1968 een zware misdaad tegen de menselijkheid begaan hier.

De Amerikanen en Zuid-Vietnamesen hadden de laatste tijd veel zware verliezen geleden, daarom wouden ze een soort van standpunt maken. Een basis in de buurt van dit dorpje op het platteland kreeg de opdracht een aanval te lanceren op de lokale vietcong. Deze lokale eenheid van de vietcong kwamen echter te weten dat ze zouden worden aangevallen en ze trokken weg. In de vroege ochtend op 16 maart zouden de achtergebleven dorpelingen afscheid nemen van echtgenoten en zonen die verder in het oerwoud gingen werken of vissen. In het dorpje blijven moeders, ouderlingen, zieken en kinderen achter.

De Amerikaanse troepen werden door een hoop helicopters gedropt in de rijstvelden aan het dorp. Onder leiding van kapitein William Calley vielen 3 bataljons het dorp aan. In eerste instantie (hopelijk) viel hen niet op dat er geen weerstand geleverd werd, en vielen er al snel een hoop onschuldige slachtoffers. De voetsoldaten waren onervaren, nog niet lang in vietnam gelegen soldaten. De helikopter piloten waren echter al lang in vietnam. Een van hen Hugh Tompson, viel het op dat er niet op hen geschoten werd, daarop lande hij zijn helikopter om polshoogte te nemen.

Een van de eerste dingen die hij zag was een massagraf van 105 vrouwen en kinderen in een gracht. Toen is hij zich beginnen realiseren wat er aan de hand was. De rest van de troepen waren echter zo opgejut, dronken en high dat ze niet doorhadden wat er aan het doen waren en ook niet te stoppen waren. Piloot Huhg Tompson heeft met gevaar voor eigen leven 13 mensen gered en toen kapitein Calley kunnen overtuigen om het gevecht te staken. Toen de legertop realiseerde wat er gebeurd was, is er een grote doofpot operatie gestart. Deze is echter uitgekomen door een legerfotograaf die alles vastgelegd heeft, piloot Hugh Tompson en een zwarte soldaat die hun verhaal naar buiten brachten. De soldaat zag wat er gebeurde en weigerde mee te vechten, hij schoot zichzelf daarom in de voet en is het enige Amerikaanse "slachtoffer" van deze slag.

Voor deze gruwelijkheden zijn er geen mensen gestraft. Kapitein Calley is veroordeeld tot levenslang huisarrest, maar werd onmiddellijk gratie verleend door president Nixon. Hugh Tompson, zijn crew en de zwarte soldaat hebben wel lang in de gevangenis gezeten voor desertie en het weigeren van opdrachten. Ze zijn oneervol ontslagen door Nixon, maar in ere hersteld door Clinton en hebben een hoge medaille gekregen, maar leven nog steeds met de emotionele tol van dit bloedbad.

In My lai lieten 504 mensen het leven, ongetwijfeld zijn er nog zo'n schrijnende verhalen in Vietnam maar hier zijn en het horen vertellen ( op film) door mensen hier aanwezig maakt het toch zeer echt.

Oorlog toch maar een vies iets ...

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!