vietnam-cambodja.reismee.nl

dag 02 Hanoi

Vandaag bezoeken we de stad Hanoi, dit is de hoofdstad van Vietnam en is gedurende een hele tijd de hoofdstad van Indo-china geweest. ( Vietnam, Laos en Cambodja)

Eerste stop; de tempel van de literatuur. Dit is een tempelcomplex wat vroeger gebruikt werd als universiteit. Hier werden de mandarijnen van het land opgeleid. Dit zijn de ministers en hooggeplaatste ambtenaren. Het is een mooie oase van rust in het midden van toch best wel een drukke stad. De toeters worden hier goed gebruikt. De mensen nu komen nog regelmatig naar de tempel om te bidden en offers te brengen voor goede studieresultaten, of een bedanking na het behalen van een diploma.

Hierna gaan we op staatsbezoek, we gaan naar het mausoleum van Ho Chi Min. Hier ligt de grote leider van Vietnam opgebaard sinds bij in 1979 ( of zo iets) is gestorven. Nu was hij toevallig net als wij, even op reis. Elk jaar gaat hij namelijk naar Rusland waar hij opnieuw gebalsemd wordt.  Klein detail over het mausoleum, de rode letters die je bovenaan ziet, zijn gemaakt uit pure robijnen.  Achter het mausoleum, liggen de woningen van Ho Chi Min. Er zijn 3 ambtswoningen, 1 die alleen ceremonieel gebruikt wordt, een waar hij een aantal jaren gewoond heeft en het laatste is het huis waar hij gestorven is. Hij woonde en leefde heel sober, hij had het principe " als het volk leeft in armoede, moet ik niet leven in rijkdom'. In zijn laatste huis, zien we een tafel met 12 stoelen en 3 telefoons, van hieruit heeft hij heel de vietnam oorlog geleid.

Het volgende bezoek is aan Hanoi Hilton, de lokale gevangenis. Hier werden eerste de vijanden van het rijk gevangen gehouden en in de Vietnam-oorlog werden hier de neergeschoten piloten en militairen opgesloten. Wow, wat kunnen deze mensen toch wreed zijn. De mannen liggen op een zaal met zo'n 40 mensen. Ze liggen op één grote houten bank die heel lichtjes afloopt. Als ze zich gedragen hangen ze met een voet in een ijzeren bar vast aan deze bank. Zijn ze echter niet braaf dan hangen ze met beide voeten vast. Ze mogen 2 maal daags even los om bv naar het toilet te mogen. Als ze echt heel stout zijn gaan ze in het cachot. Dit is de isoleercel, deze cel bevat ook zo'n houten bank, deze loopt echter serieus schuin. Ze hangen met beide voeten vast, de voeten bovenaan, zodat het bloed steeds uit hun voeten loopt. De bank is echter net iets te kort om languit te kunnen gaan liggen. Ze kunnen dus ook niet rechtzitten en steunen tegen de muur, ... Barbaren zijn het geweest. De militairen uit amerika hebben dan de gevangenis omgedoopt naar Hanoi Hilton, dit omdat de Vietnamese overheid liet uitschijnen dat de mensen goed behandeld werden. Daar twijfel ik zo toch wel een beetje aan. Ze kregen eten, drinken ( beide niet veel) en mochten af en toe eens op de koer gaan wandelen....

Na nog een kleine tussenstop aan het meer in de stad, met de typische rode brug, gaan we lunchen. Na de lunch even met z'n alle bekomen in het hotel, wat een warmte hier. Laatste bezienswaardigheid van de dag: het poppentheater. Hier zien we een poppenkast in het water begeleid door typische vietnamese muziek. 

Morgen vertrekken we richting Halong Bay een van de natuurlijke wereldwonderen.

Reacties

Reacties

Marjan

Mooi mooi mooi

Bernadette

Amai, een reis die de moeite is !
Ik reis een beetje met jullie mee .....☺️

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!